October 24, 2021

Fıstıqlı tort


Fıstıqlı tort və ya
подарочный торт.
Çoxdan bişirmişdim amma necə olubsa yadımdan çıxıb resepti yazmamışam.
Yumşaq həmdə dadlı tortdur, dadların bir-birinə tam keçməsi üçün ən azı yarım gün gözləyən də daha yaxşı olur. 


Biskvit üçün lazım olanlar:
5 yumurta (normal böyüklükdə kiçik olmasın)
180 q şəkər tozu
150 q un
30 q qarğıdalı nişastası
1 çimdik duz
5 q şəkərli vanilin

Krem üçün:
125 ml süd
150 q şəkər tozu
1 yumurtanın sarısı
5 q vanilin
200 q kərə yağı

Üstü və kənarları üçün:
200 q qovrulmuş duzsuz fıstıq


Hazırlanması:
Fıstıqları tavaya töküb ocaqda qızarana kimi qovurun amma orta zəif arası odda qovurun ki yanmasın. Qabıqlarında təmizləyib böyük tikələr halın da doğrayın və tökün bir qaba.

İndi isə kremi hazırlayaq. Krem üçün bişirəcəyiniz qazana süd,şəkər tozu və yumurtanın sarısını əlavə edib yaxşıca qarışdırın. Ocağı orta odda yandırın və qazanı ocağa qoyub dayanmadan qarışdıraraq kremi bişirin. Krem bişən də yəni qaynamağa başlayan da ocağın hərarətini biraz da zəif edin. Yenə qarışdırın təxmini 20-25 saniyə krem belə qaynasın qabarcıqlar çıxmalıdır.
Sonra ocaqdan götürün içinə vanilini əlavə edib qarışdırın. Başqa bir qaba ələk qoyun içinə kremi boşaldın ələkdən keçirdin kremi və üstünə streç plyonka sərin. Əvvəlcə sizə duru gələ bilər amma qaldıqca qatılaşır. Kremi ələkdən tam hamar olması üçün keçirdirik.

Keçək biskvitə. Yumurtaları ehtiyyatla ağını sarısından ayırın,çalışın içinə yumurtanın sarısından bir damcı belə düşməsin. Ağına bir çimdik duz əlavə edib mikserin sürətli rejimində təxmini bir dəqiqə çalın. Daha sonra şəkər tozunu asta-asta çaldığınız yumurta ağına əlavə edin. Yumurta ağı tam bərkiyib ağarana kimi çalırsız ardınca yumurta sarılarını bir-bir əlavə edib yenə tam qarışana kimi çalırsız. Qatı və həcmli olmalıdır.
Un,nişasta və vanilini ələyib ehtiyyatla qarışdırısız. Çalışın altdan üstə doğru qarışdırın bəzən dibinə un çökür adama elə gəlir ki qarışıb, amma qəlibə boşaldan da altda unun qaldığını yəni qarışmadığını görürük.
Sobanı 180 dərəcə də işə salırsız. 21-22 sm olan biskvit qəlibinin səthinə yağlı kağız sərirsiz, kağızsız etmirəm çünki qəlibdən çıxarmaq çox əziyyətli olur.
Qəlibə boşaldın bütün xəmiri, biraz qabı yavaşca silkələyin xəmir tam bərabər paylansın qəlibin içində. Göndərin getsin sobaya ilk 30 dəqiqə heç vaxt sobanı açmayın. Üstü qızarmaq istəyən də açın hələ çöp batırmağa tələsməyin. Qabı astaca silkələyin gördünüz ki tərpənir üstü onda sobanın ağzını örtün. 15-18 dəqiqə sonra yenə eyni prosesi edin tərpənmirsə çöp batırın əgər çöp təmiz çıxırsa deməli hazırdır.

Bişən biskviti sobadan çıxardın 5 dəqiqə kanrda gözləsin, daha sonra qəlibin kənarlarından bıçaqla keçin qəlibdən biskvit ayrılsın.
Tərs fırladın telin üzərinə və altından kağızı qopardıb götürü. Əslində bunlar üçün xüsusi soyutma telləri var və mən hələdə ala bilməmişəm bunlardan. Sobanızın içindəki teli çıxardıb onun üstünə də qoymaq olar. 

Kremi üçün yumşaq kərə yağını mikserin ən sürətli rejimin də 5-7 dəqiqə ağarana kimi çalın. (mikserinizin sürətindən asılı olaraq bu vaxt dəyişə bilir) Bura soyumuş kremi asta asta əlavə edib dayanmadan yenə çalın. Havalı və bərk krem olmalıdır.

Soyuyan biskviti iki hissəyə ayırın və kremin yarısını biskvitin üstünə çəkin. Digər korju da qoyub, üstünü və kənarlarını kremləyin. Doğranmış fıstıqla tortun hər bir tərəfini örtün. Yay ayında soyuducuya qoyun qış aylarnda balkon və s. ki yerdə saxlamaq olar. Əlbətdə ki üstü bağlı bir tort qabın da saxlamaq şərti ilə.
Tortun üstünə bəzək üçün  şəkər kirşanı tökürlər amma mənim yadımdan çıxmışdı. :) Çoxda hündür tort olmur amma dadlı olur məncə belədə yaxşıdır.

Hazırlayanlara nuş olsun.


No comments:

Post a Comment