August 20, 2021

Fıstıqlı halqa peçenye


Fıstıqlı halqa peçenye. Песочное кольцо с орехами.
Elə bildiyimiz ərzaqlar gedir xəmirinə, əlavə olaraq fıstıq lazımdır bizə. İstəsəniz qoz və ya fındıqla da hazırlamaq olar. Amma orjinal resept də fıstıq ilə hazırlanır. 


Lazım olanlar:
180 q kərə yağı
170 q şəkər tozu
1 yumurta (normal böyüklükdə)
350 - 380 q un
5 q şəkərli vanilin
1 ç.q qabardıcı toz

Üstünə:
1 yumurtanın sarısı
100 q qovrulmuş fıstıq

Hazırlanması:
Əvvəlcə fıstığı qovurmaqla başlayırıq işə. Belə ki istər tavada istərsə də sobada qovurmaq mümkündür. Tavada qovurmalı olsanız orta oddan biraz zəif qazın üstünə tavanı qoyub içinə fıstıqları əlavə edib dayanmadan qarışdıraraq 10-15 dəqiqə qovurun. Qovrulana yaxın fıstıqlardan birini götürün qabığı rahat soyulur və rəngi də qızlı rəngdədirsə deməli hazırdır. Çox da qızartmayın çünki peçenyenin üstündə də qızaracaq.
Sobada qovurmalı olsanız yenə tavaya əlavə edin fıstığı 180 dərəcəli sobada 10-15 dəqiqə qovurun.
Biraz soyuyandan sonra qabığını soyun və doğrayın fıstıqları. Asan olsun deyə blenderdə də üyütmək olar,lakin çox da narın olmasın, dişə dəyməlidir.
İsti vəziyyətdə blenderə atmayın yağını buraxır fıstıq, tamam soyuyandan sonra doğrayın və ya üyüdün.

Otaq temperaturunda yumşalmış kərə yağı və şəkər tozunu bir qabda 5-7 dəqiqə ağarana kimi çalırsız. Bura yenə otaq temperaturunda olan yumurtanı əlavə edib yumurta tamam yağa qarışana kimi çalırsız. Krem kimi olmalıdır. Unun içinə qabardıcı toz və vanilini qatıb qarışdırın və məhlula ələyin. Ələ yapışmayan lakin yumşaq xəmir olmalıdır. Xəmiri streç plyonka büküb və ya ağzı bağlanan bir qaba qoyub soyuducuda 30 dəqiqə gözlədirsiz.
Taxtanın üstünə azca un sərpin, xəmiri iki hissəyə bölün birini yayan zaman digərini göndərin yenə soyuducuya.
Xəmiri təxminən yarım santimetr qalınlığında yayın və kənarları diliyli qurabiyə kəsənlə kəsin. Daha sonra ortasını da krem başlığı və ya butulka qapağı ilə yumru kəsib götürün.

 

Yağlı kağız sərilmiş soba tavasına düzün peçenyeləri. Ardınca üzərinə yumurta sarısı sürtüb üstünə də doğranmış fıstıqları tökün. Əvvəlcədən isidilmiş 180 dərəcəli sobada qızarana kimi bişirin. Təxmini bu müddət 14-16 dəqiqə olur, nəzarət etməyi unutmayın. Hazırlayın dadına baxın məncə bəyənəksiniz hazırlayanlara nuş olsun. Bu dəfə addım fotosu çəkmişəm, anamın köməkliyi ilə :)



No comments:

Post a Comment