June 7, 2019

Çiçək bulka ştreyzel ilə


Çobanyastığı vəya çiçək formasında bulka. Ştreyzel (bizim bildiyimiz yağ,şəkər tozu və un ilə hazırlanan umacdır. Bulka,piroq və s. nə istəsəniz üstünə tökmək olur. Tam olaraq bilmirəm hansı xalq tərəfindən ilk olaraq şirniyyatlar da istifadə olunub.
Bulkada da çox qəşəng görüntü və dad verir. Bu bulkanı mən 22 sm olan kənarları açarlı tort qabında bişirmişəm, siz istəsəniz orta ölçülü şüşə oda davamlı soba qabında da bişirə bilərsiz.


Lazım olanlar:
200 ml süd
2 yumurta (birinin sarısını üstü üçün ayırın)
70 q kərə yağı
4 x.q şəkər tozu
yarım ç.q duz
5 q şəkərli vanilin
zövqə görə 80-100 q kişmiş
450-500 q un

Ştreyzel üçün:
30 qr kərə yağı
4 dolu x.q un
3 x.q şəkər tozu


Hazırlanması:
Əvvəlcə opara hazırlayırıq. Bunun üçün südü isidirik, iliq olanda süddən 50 ml götürürük içinə 1 ç.q şəkər tozu, 1 ç.q quru maya və 2 dolu ç.q unu əlavə edib qarışdırırıq.
Qabın ağzını bağlayıb qoyuruq köpüklənməyə.
Hardasa bu vaxt yay ayı olduğu üçün 10-15 dəqiqə çəkir, lain qış ayında olsa onda bu müddət biraz daha uzun olacaq. Tez olmasını istəyirsizsə bir qaba iliqdan biraz isti su tökün qaynar yox! və həmin oparanı hazırladığınız qabı qoyun içinə.

Köpüklənmiş maya, əritdiyimiz yağ, iliq olan süd və undan başqa digər ərzaqları da qatıb qarışdırırıq. Ən axırda unu hissə hissə əlavə edib xəmir yoğururuq. Kişmişi də son qalan unu qatmamışdan əvvəl xəmirə əlavə edirik. Yumşaq ələ yapışmayan xəmir yoğurun. Xəmir olan qabın ağzını bağlayıb (mən həmişə streç plyonka çəkirəm) ədyala vəya süfrəyə büküb, mayalanmağa qoyuruq. Yay ayı olduğu üçün 1 saat 20 dəqiqə kimi müddət də mayalanır. Mayalanan xəmiri 8 kündəyə bölürük, yumrulayıb əvvəlcədən çox az duru yağla yağladığımız bişirəcəyimiz qaba yığırıq.Yumru qabda hazırlasanız mənim kimi kənarlarda 7 ədəd ortada da 1 ədəd qoyun. Xəmirləri düzdükdən sonra qabın üstünü örtün və yenə həmin qabda mayalanmağa qoyun 45 dəqiqə müddətində. Əvvəlcə xəmirlərin arası boş qalır, bişəcəyi qabda da mayalanan da bu boşluqlar dolur çiçək formasını alır.
Yumurta sarısını çəkin və umacdan əlavə edin bütün bulkaların üstünə.
175-180 dərəcə də qızarana kimi bişirin. Qalın olduğu üçün asta-asta bişməyi məsləhətdir ki, içi xəmir qalmasın.

Ştreyzel:
Unu ələyin yumşaq kərə yağını və şəkər tozunu əlavə edib, umac edin.
Məndə biraz artıq qaldı bir dəfə də bulkanın üstünə tökmək olar, sizdə də qalsa ağzı sıx bağlanan kiçik bir bankaya tökün və soyuducu da saxlayın.

Hazırlayanlara nuş olsun.


No comments:

Post a Comment