Bulka pluşki (Плюшки) Ruslara məxsus bulka növüdür. Dadı çox qəşəng olur, üstündə bişən vaxtı şəkərin əriyib azca xırçıltılı olması ayrı bir dad verir. Şəkərə darçın vuranlar da var ancaq biz sadə edirik şəkərli. Xəmiri yaydığdan sonra yağ vurduğumuz üçün bişəndə qatları lay-lay açılır, çox iti odda bişirməyin üstü tez qızarar ancaq xəmir tam bişməz.
Lazım olanlar:
350 ml süd
100 qram kərə yağı
1 yumurta
3 x.q şəkər tozu
yarım x.q quru maya
1 ç.q duz
şəkərli vanilin
Apardığı qədər un təxmini 600-650 qram
Üstünə: 1 böyük yumurtanın sarısı 1x.q süd
100 qram şəkər tozu
İlıq südə şəkər tozunu və mayanı qatıb əl çırpıcısı ilə qarışdırın. Kombayn mikserlədə hazırlamaq olar. Ərimiş kərə yağı və qalan ərzaqları qatıb yenə qarışdırın. Unu ələyib ələ yapışmayan yumşaq xəmir yoğurun.
Xəmirin üzərini streç plyonka ilə örtüb 1.5-2 saat mayalanmaya qoyun.
Həcmi artıb mayalandığdan sonra mandarin böyüklüyündə kündələrə ayırın, kündəni yayın üstünə ərimiş kərə yağı çəkin hər bir tərəfinə eyni paylansın yağ. Çox əziyyət çəkməyin yumru açmaq üçün, onsuzda büküldüyü üçün yumruluğunun bir əhəmiyyəti yoxdur.
Rulet kimi bükün çox sıx olmasın, rulet formasında bükülmüş xəmiri iki qat bükün (yəni bir ucundan tutub digər ucun üstünə gətirin)
Bükülən yerdən kəsin axıra kimi kəsməyin ortadan kəsin, əlinizlə açın kəsilən yeri.
Soba tavasına düzün, yağlayın tavanı yaxud yağlı kağız sərin tavaya.
Bulkaları düzün 30-45 dəqiqə tavada yenə şişməsini gözləyin, yumurta sarısına süd qatıb qarışdırın, çəkin bulkaların üstünə və şəkər tozu səpin.
Hər bulkaya 2 xörək qaşığı təxmini. 180 dərəcə də əvvəlcədən isidilmiş soba da qızarana kimi bişirin.
No comments:
Post a Comment